Duraru'l-hukkam sa marginalijama Beogradskog muftije Ali efendije

Autor(i)

Sažetak

Neki kulturni centri Jugoslavije (kao što su Saraejvo, Beograd, Zagreb, Skoplje, Priština i ostali)  posjeduju veoma značajan broj rukopisa napisanih na Orijentalnim jezicima.

Najbogatija kolekcija rukopisa nalazi se u Sarajevu (Gazi Husrev - begova biblioteka i Orijentalni institut). Ovi radovi uključuju skoro sve grane nauke ali glavni dio njih se bavi Islamskim pravom i sudskom psihologijom. Mnogo rukopisa je napisano od strane priznatih kadija čiaj su djel akorištena kao osnova za prakticiranje života na Balkanu. Kolekcija rukopisa na Orijentalnom Institutu sadrži 27 kopija velikih pravnih djela: "Duraru'l-hukkam", čiji ej autor pozanti kadija Mulla Mohammad b. Faramerz, bolej pozan tpo nejgovom drugom imenu Mulla Husrev treći Osmanski Šejhul Islam, za vrijeme sultana Mehmeda II Fatiha ( vladao od 1451 - 1481).

Među svim kopijama djea "Duraru'l-hukkam" najzanimljivija jeste ona sa marginalnim zabilješkama (registorvana u Institutskoj biblioteci pod brojem 3989). Zabilješke su napisan od strane Beogradskog muftije Ali - efendije, za kojeg se zna samo iz rada "Osmanli muelifleri Brusali" od Mehemda Tahira u kojem se govori da je bio učenjak iz Beograda koji je preselio u Carigradu godine 1029 (1620).

Članak nam prezentuje kompletnu biografiju još jednog učenjaka iz ove zemlje, kao i neke nove podatke vezane za historiju ovih zemalja.

 

##submission.downloads##

Objavljeno

1976-12-31

Broj časopisa

Rubrika

Članci