Pergament, pigmenti i perforacije: Razvoj metodologije tretmana za rukopis Kur’ana iz 8. vijeka u Chester Beattyju

Autor(i)

  • Kristine Rose-Beers

Ključne riječi:

Kur'an, konzervacija, tinta, gel

Sažetak

Hitna potreba da se sačuva rukopis Kur’ana iz 8 vijeka u biblioteci Ches-ter Beatty u Dublinu poslužila je kao katalizator značajnog istraživanja i ranih islamskih rukopisnih materijala, kao i najprikladnijih savremenih tehnika za očuvanje ovog rukopisa.
Dokument pod oznakom Is 1404 u biblioteci Chester Beatty pretrpio je velike štete od vode i naknadnu koroziju tinte kojom je tekst napisan, a koja sadrži željezo. Izloženi su brojni slojevi prethodnih popravaka, od kojih su mnogi oštećeni, te su postali neučinkoviti i kao takvi nanose štetu rukopisu.
Ovaj će rad predstaviti metodologiju koja je korištena za restauraciju ovog rukopisa.
Slijedeći eksperimente korištenjem širokog spektra materijala i tehni-ka, rezultirajući plan tretmana koristi osjetljivu ravnotežu tradicionalnih i mod ernih tehnika očuvanja pergamenta za stabilizaciju krhkih folija. Eks-perimenti su uključivali tradicionalne metode uklanjanja starih popravaka, poput mehaničkog uklanjanja skalpelima i nanošenja obloga, kao i krutih i oblikovanih granuliranih gelova. Oštećenja su zatim popravljana korištenjem tradicionalnih ljepila i sa toniranim japanskim papirom.

##submission.downloads##

Objavljeno

2019-12-31

Broj časopisa

Rubrika

Članci