Specifičnosti partikule hattā u arapskom jeziku

Autor(i)

  • Amira Trnka-Uzunović

Ključne riječi:

partikule, veznici, prijedlozi, arapski jezik, gramatika

Sažetak

Partikule (al-ḥurūf) su u arapskom jeziku jedna od tri vrste riječi koje se u for-malnom pogledu definiraju kao nepromjenjive, a u semantičkom kao nepunoznačne riječi čije se značenje postiže t ek u kontekstu. Neke od partikula mijenjaju svoje semantičko polje promjenom sintaksičkog okruženja, što može predstavljati problem u razumijevanju arapskog teksta.
Partikula ḥattā gradi različite sintaksičke kontekste u kojima obavlja više funk-cija, što rezultira mnoštvom njezine semantike. Ovaj rad nastoji predstaviti je u svim njenim funkcijama s ciljem skretanja pažnje na uvjete pod kojima se realizira kon-kretna funkcija, kao i na značenja koja postiže u određenim sintaksičkim okvirima.
Uvidom u tradicionalnu i savremenu lingvističku literaturu u ovome radu želimo pokazati da partikula ḥattā može biti u funkciji veznika, prijedloga, partikule otpoči-njanja te konjunktivne partikule. Njene različite funkcije realiziraju se u određenim sintaksičkim okruženjima u kojima je njen zadatak spojiti određene dijelove rečenice ili uvesti jedan neovisan sadržaj i ostvariti određeno značenje.

##submission.downloads##

Objavljeno

2019-12-31

Broj časopisa

Rubrika

Članci