Gazi Husrev-begova mederesa u Sarajevu (u razdoblju od 1920. do kraja 1982.)

Autor(i)

Sažetak

Autor predstavlja historiju i dostignuća Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, u kojem je i sam bio nastavnik 11 godina. Ova obrazovna ustanova je od školske 1920/21. godine radila pod imenom Gazi Husrev-begova medresa, ali je suštinski nastavak Hanikaha osnovanog 1931. godine i Seldžukije, kasnije Kuršumli-medrese  osnovane 1537. godine.


Škola je bila bez završnog ispita 16 godina, ali je u period od 37 godina uspijela da se održi. Zbog određenih okolnosti prvi studenti sa završnim ispitivanjem došli su kasnije u školskoj 1929/30. godini. Popunjen je popis svih imena studenata sa završnim ispitom tj. 37 generacija, kao i imena direktora i nastavnika. Razmatrani su nastavni planovi i programi koji su izmijenjeni i dopunjeni. Spomenute su različite vannastavne aktivnosti učenika npr. izdavačke novine, među kojima se časopis "Zemzem" pojavljuje već 15 godina. Zaključeno je da  Gazi Husrev-begova medresa proizvela značajan broj uglednih osoba. Među kojima i tadašnjeg  Reis-ul-Ulemu Hadži Naim ef. Hadžiabdića. Istaknuto je da je dosta sadašnjeg nastavnog osoblja završilo Gazi Husrev-beg medresu prije nego što je pristupilo univerzitetima, a da većinu udžbenika pišu nastavnici medresa.
Zaključeno je da je neophodno pisati više o ovoj najstarijoj našoj obrazovnoj instituciji, jer Gazi Husrev-beg medresa to zaslužuje

##submission.downloads##

Objavljeno

2017-11-24

Broj časopisa

Rubrika

Članci