Gazi Husrev - begov hanikah u Sarajevu

Autor(i)

Sažetak

Na osnovu historijskih izvora i literature autor eksponira sve dostupne podatke o ovoj instituciji ( njezino osnivanje, razvoj i misliju ) i razmatra njezinu  važnost u historijskom, religijskom i kulturalnom pogledu. On također spominje ostale Hanikahe u Bosni i Hercegovini. 

Nakon generalnih objašnjenja o instituciji hanikaha autor predstavlja neke od njegovih historijskih fenomena i posebno obraća pažnju na njegove osobine koja ga čine centrom sufijskog učenja u Bosni i Hercegovini poslije 16-tog stoljeća. Gazi Husrev - begov hanikah, osnovan prije kraja 938./1531. kako se vidi u Vakufnami, zajedno sa džamijom i Kuršumli - Madresom ( također osnovane od strane Gazi Husrev - bega ) je činio urbani centar starog dijela Sarajeva. Kao edukativni i sufiski centar , hanikah je bio institucija gdje su se , tokom pet stoljeća , obrazovali mnogi šejhovi i učenjaci. Neki od njih su bili istaknute ličnosti u političkom i kulturnom životu Bosne i Hercegovine.

Interesantno je napomenuti da , iako je u Vakufnami navedeno da glavni šejhovi hanikaha moraju biti iz sufiskog reda Halvetija, sredinom 19-tog stoljeća glavni šejhovi su bili iz Nakšibendijskog derviškog reda.

##submission.downloads##

Objavljeno

1976-12-31

Broj časopisa

Rubrika

Članci