Ali Fehmi Džabić

Autor(i)

Sažetak

Ali Fehmi Džabić, rođen u Mostaru 1853.godine, spada u grupu zaslužnih Bošnjaka poznatih po svom naučnom i političkom radu. Temeljno obrazovanje, iz arapskog jezika i književnosti, tarskog jezika i književnosti i islamskih nauka stekao je u rodnome gradu. Još kao veoma mlad, nakon očeve smrti 1886. godine, postavljenje, za mostarskog, muftiju, zamijenivši tako oca na tome položajau. Istovremeno se bavio i nastavničkim poslom.
Međutim, od 1899. godine uključuje se i u politički rad kroz pokret za vjersku autonomiju muslimana, zbog čega 1900. godine gubi položaj, mostarskog muftije. Zbog toga u delegaciji, od šest članova 1902. godine odlazi u Istanbul da bi tamo nastavio započetu borbu. Međutim, u Istanbulu se upoznaje i sa bogatim istanbulskim bibliotekama i poznatim naučnicima. Tako ubrzo kuća u kojoj je stanovao postaje stjecištem istaknute istanbulske uleme među kojima je bio i čuveni turski pjesnik Mehmed Akif Ersoy. Ubrzo potom i sam Džabić počinje sa predavanjem poznatog al-Mubarradovog djela iz arapske gramatike al-Kamil. Kako navodi Mehmed Handžić na ovo djelo Džabić je napisao i glosu (al- Gawhar al-Asna, 107).
Pročuvši se po svojoj učenosti, Džabić ubrzo biva postavljen za profesora arapskog jezika i književnosti na Istanbulskom univerzitetu. Međutim, zbog proglasa koji je napisao na arapskom jeziku o stanju muslimana u Bosni i Hercegovini pod austro-ugarskom vlašću, Džabić 1908. godine biva udaljen iz službe sa Univerziteta. Od tada živi skromnim i povučenim životom u Istanbulu sve do smrti 12. avgusta 1918. godine.
Iza sebe je ostavio dva djela: Husn as-Sahaba fi Šarh 'As'ar as-
Sahaba čiji je prvi dio sa uvodom štampan u Istanbulu 1906. godine. O sudbini drugog i trećeg dijela ovoga djela koji se spominju u uvodu, ništa se ne zna. Drugo djelo je Talaba at-Talibfi Šarh. Lamiya Abi Talib koje je, također
štampano 1909. godine. Prema bilješci u kolofonu djela autor ga je napisao iste godine kada je i štampano.

##submission.downloads##

Objavljeno

1996-12-31

Broj časopisa

Rubrika

Članci