Rijeka Sava kao linija razgraničenja hasburške monarhije i Osmanskog carstva na mirovnom kongresu u Srijemskim Karlovcima 1699.

Autor(i)

Ključne riječi:

Sava, Srijemski Karlovci, Osmansko Carstvo, Habzburška Monarhija, gospodarstvo, Ottoman Empire, Hapsburg Monarchy, economy

Sažetak

Ova kratka studija ima zadatak pokazati položaj i važnost rijeke Save na Mirovnom kongresu u Srijemskim Karlovcima 1699. godine (Karlovački mir), koji je označio i kraj Velikog ili u literaturi poznatijeg Bečkog rata između Habzburške Monarhije, s jedne, i Osmanskog Carstva, s druge strane. Rijeka Sava je i danas žila kucavica posavskih krajeva sa slavonske i bosanske strane, ali i ostalih sve do svoga ušća. Fokus će biti na detaljima samog razgraničenja, te na ekonomskim i ekološkim predispozicijama proizašlim iz primirja.

Prema izvorima koji se bave datom tematikom jasno je da je pitanje razgraničenja na Savi bilo jedno od glavnih točaka rasprave na kongresu u Srijemskim Karlovcima, te da je bila važna i Osmanlijama i Habzburgovcima. U radu će se koristiti originalni prijevod ugovora između zaraćenih strana koji se tiče razgraničenja na Savi, te ostali literaturni podaci i izvorni dokumenti koji se dotiču svih naknadnih promjena nastalih ovim ugovorom, koji je oblikovao daljnju političku i gospodarsku situaciju datog prostora.

##submission.downloads##

Objavljeno

2016-12-31

Broj časopisa

Rubrika

Članci