Jedno pismo (Arzuhal) na Arapskom jeziku poslato iz Kaniže potkraj XVII stoljeća (u kodeksu Gazi Husrev - begove biblioteke) - Dobrača, Kasim (Anali Gazi Husrev-Begove biblioteke, 1974)
Čalanak je prevod pisma poslanog od određenog komadanta Ahmed-efendije Hadži Pirije, ,najvjerovatnije jugoslovena po porijeklu. Pismo je poslano u periodu od Februara do Marta 1688 iz Kaniže koja je bila pod opsadom. U pismu je opisana težina pozicije u kojoj su se našli Muslimani, koji su se dugo vremena odupirali i pokazali nevjerovatnu izdržljivost protiv neprijateljskih napada.