Pjesnik Sabit Alauddin Užičanin kao Saraejvski kadija i Bosanski Mulla - Bejtić, Alija (Anali Gazi Husrev-Begove biblioteke, 1974)
Na temelju novih podataka autor osvjetljava neke detalje iz biografije slavnog pjesnika na turskom jeziku Sabita iz Užica. Autor obraća pažnju naročito na njegovu službu u Sarajevu, gdje je bio kadija u periodu od Jula 1700. do Juna 1702. , i u isto vrijeme ispunajvao funkciju Bosanskog mule. Sabit je došao u Sarajevo u veoma teškim trenutcima za ovaj grad, poslije invazije i osvete Princa Eugena Savojskog. Gradska populacija se smanjivala čemu su uzrok bili: rat, kuga, glad i druge nepovoljnosti. Autor donosi sadržaj pet dokumenata , napisanih od Sabita lično, opisivajući težinu situacije. U to vrijeme nekoliko intelektualaca i pisaca su djelovali u Sarajevu, autor ih citira po imenu kao i Sabita. Tokom nejgovog putovanja u Sarajevo Sabit je pisao literarne radove ( Sabitov hvalospjev Bosanskom valiji Halil-paši je iz tog perioda).