A‘ bdullāh Bosnawī: Jedno pismo i bilješka - Zildžić, Ahmed (Anali Gazi Husrev-Begove biblioteke, 2019)
U ovom se radu, u kontekstu povijesnih prilika Osmanskog Carstva u prvoj polo-vini XVII stoljeća, a naročito u okviru životopisne hronologije ‘Abdullāha Bosnawīja (u. 1054/1646), prvi put analiziraju i obrađuju dva kratka teksta vezana uz njega: pismo upućeno Musa-paši i bilješka o njegovom drugom odlasku na hadž. Nakon identifikacije sudionika korespondencije, autor u svjetlu poznatih povijesnih činje-nica, i naročito njegove vakufname, predstavlja Musa-pašu, a našem zbiru saznanja o toj povijesnoj ličnosti XVII stoljeća porijeklom s područja Bosne, sada na osnovu pisma koje je primio od ‘Abdullāha Bosnawīja, možemo dodati i njegov bliski odnos s Tumačem Fuṣūṣa i jasno izražene tesavvufske preferencije. U radu se daje prijevod osmanskih tekstova na bosanski jezik, uz prigodne filološke napomene na mjestima od značaja za razumijevanje konteksta i sadržaja. Drugi tekst koji je predmet obrade kratka je bilješka o putovanju na hadž ‘Abdullāha Bosnawīja i jedna ḳit‘a koju je taj autor spjevao prilikom polaska za Kairo.