Djela Mustafe Ejubovića (Šejha Juje) i Ibrahim efendije Opijača koja se nalaze u Arhivu Hercegovine u Mostaru - Hasandedić, Hifzija (Anali Gazi Husrev-Begove biblioteke, 1976)
Mustafa Ejubović - Šejh Jujo (1651-1707) bio je jedan od najupečatljivijih intelektualaca u Bosni i Hercegovini u 17 - om stoljeću. Po profesiji je bio profesor, njegova glavna Aktivnost je bila predavanje u Karadžoz-begovoj Madresi u Mostaru. Bio je također i Mostarski muftija. Obrazovao je nekoliko generacija učenika, uz to sve napisao je brojna djela. Prema informacijama dostupnim danas, napisao je ukupno 27 djela od kojih su neka poznata u cjelini a neka samo po naslovu. Njegova zanimanja obuhvatala su različite grane nauke kao što su: Islamsko pravo, stilitsiku i sintaksu Arapskog jezika, logiku, dogmatiku, propovijedanje i leksikografiju. Prepisi ovog djela, kao i neke od njegovih potpisa su prisutni u velikom broju u našim i stranim bibliotekama i drugim institucijama. Kolekcija Orijentalnih rukopisa u Arhivu Hercegovine sadrži 14 djela ( iz različitih djelokruga) auta Šejha Juje. Neki od ovih djela su jedine kopije do sada poznate. Ibrahim efendija Opijač (1678-1726) je također Mostarac. Bio je učenik Šejha Juje i nakon njegove smrti postaje predavač u Karadžoz - begovoj Madresi. Autor je mnogih djela među kojima je i monografija o njegovom učitelju Mustafi Ejuboviću. Rad je preveden na Srbsko-Hrvatski. Arhiv Hercegovine posjeduje šest djela od Opijača, od kojih su dva unikatana. Autor ovog članka je također naveo sve zabilješke napisane sa strana rukopisa. Ove zabilješke su značajne za istraživanje kulturne historije Bosansko Hercegovačkih muslimana. One mogu biti koristan vodić u pretraživanju rukopisa, zbog toga što sadrže imena svih vlasnika rukopisa kroz historiju.