Tri stara orijentalna rukopisa u jugoslovenskim zbirkama prepisana u Iraku

Autor(i)

Sažetak

U bibliotekama i zbirkama starih rukopisa na teritoriji Jugoslavije na arapskom, turskom i perzijskom jeziku postoji određeni broj kodeksa koji potiču ili su prepisani u većim kulturnim centrima kao što su Mekka, Medina, Kairo, Bagdad, Istanbul i drugi. Među ovim uvezanim knjigama često se nalaze veoma vrijedne rijetkosti čak i jedinstvene stavke određenih knjiga.
Na ovom računu autor priprema tri takva rukopisa čije kopije potiču iz Iraka. To su rukopisi:

  1. Prepis Kurana (prepisan od strane Mohameda Ibn Muhameda Širazija u Mosulu 647/1249. Uzorak veličine 13 x 10, osvijetljen je sa prelijepim perzijskim ornamentima sa naslovima nekih poglavlja u Kufi ugaonim slovima.
  2. Keššaf, komentar na Kur'an od autora Zamahšerija prepisan na čuvenom Islamskom univerzitetu Mustansirija u Bagdadu u 660 (1262) od strane Bilal ibn Gebrail et-Turkmeni. Rukopis je prepisan iz autografa uz koji je priložen u 126.
  3. Rukopis djela iz obima arapske sintakse nazvan Elfafiye fi šesrhiI-kafiye napisanog od strane Esterabadija. Prepisao ga je Ahmed ibn Yezid ibn Abdulah Koh-Keyluyi na poznatom univerzitetu Mustensirija u Bagdadu u 757 (1356).

##submission.downloads##

Objavljeno

1978-12-31

Broj časopisa

Rubrika

Članci