Medžmua pjesnika Šakira

Autor(i)

Sažetak

O ovom radu predstavljen je sadržaj "medžmue", sakupljene od strane pjesnika Šakira., mlađeg sina šejha Airrije Sikirića, utemeljivaća nakšibendijske tekije na Oglavku blizu Kiseljaka u Bosni i Hercegovini. Ova "medžmua" je čuvana u familiji Sikirić sve do 1966. godine kada je postavljena u Orijentalni institut u Sarajevu (No 4689).

Ovp je prvi put da se piše o "medžmui" kao kulturnom fenomenu preuzetom preko Turaka sa Istoka. Čak i danas među Bosansko Hercegovačkim muslimanima postoji tradicija "medžmue". Vlasnik "medžmue" u nju zapisuje literarni i kulturni sadržaj te određene događaje i datume za koje on misli da su vrijedni čuvanja. 

Sadržaj "medžmue" zavisi od nivou kulture i ukusu kolekcionara. Sjećanje na mnoge događaje je sačuvano zahvaljujući ovoj kulturnoj tradiciji . U ovoj medžmui pjesnik Šakir, pored ostalih zabiljaških, je zapisao 170 kratkih poema od različitih pjesnika na Turskom, Bosanskom, Arabskom ili Prezijskom jeziku. Između ostalog sadržaja ovdje su objavljene samo poeme na Srbskohrvatskom jeziku od Šejha Ilhamije iz Žepča (umro 1822.) i šejha Sirrije sa Oglavka blizu Kiseljaka (umro 1847.), 

##submission.downloads##

Objavljeno

1974-12-31

Broj časopisa

Rubrika

Članci